КОНСУЛЬТАЦІЯ  0995000600

ПОХОВАННЯ VS КРЕМАЦІЯ - битва титанів.

ПОХОВАННЯ VS КРЕМАЦІЯ - битва титанів.

Спілкуючись із рідними, друзями та знайомими, дана тема зазвичай викликає бурю суперечок і розбіжностей. Ми спробуємо під різними кутами трохи розібратися в питанні.

 

ЗАКОНОДАВСТВО. Згідно зі статтею 26 Закону України “Про поховання та похоронну справу":

 

"Поховання померлих може здійснюватися шляхом:

закопування в могилі труни з тілом померлого;

спалювання в крематорії труни з тілом померлого та закопування в могилі чи розміщення в колумбарній ніші урни з прахом померлого;

розвіювання праху померлого.

 

З урахуванням етнічних, релігійних чи культурних традицій поховання померлих може здійснюватися іншим способом.

Поховання померлих здійснюється з дотриманням вимог санітарно-епідеміологічного законодавства."

Тобто з юридичної точки зору, немає різниці, чи людина буде похована традиційним способом, чи її кремують і прах зберігатиметься в урні у будь-який спосіб (вдома, поховання урни на кладовищі, або збереження в колумбарії), чи взагалі прах буде розвіяним в будь-якому куточку світу. Будь-що з переліченого вважатиметься похованням.

 

ЕКОЛОГІЯ. На нашій планеті зараз понад 8 мільярдів людей і кладовища кожної секунди по всьому світу продовжують розширюватись.

 

Ще за радянських часів був прийнятий норматив дотримання трикілометрової охоронної зони між кладовищем та житловими будинками. Та ні для кого не секрет, що в нас по всій країні є випадки, коли кладовища підходять впритул до заборів житлових будинків, як приватних, так і багатоповерхівок.

 

Можна довго жартувати про тихих сусідів, але таке сусідство не несе нічого доброго. Могили можуть руйнуватися від природних факторів, трупна отрута (або птомаїни), яка все-таки просочується в ґрунт і ґрунтові води також несе небезпеку.

 

В крематоріях охоронна зона за тих самих норм, складає лише 500 м, а в сучасних крематоріях Європи — всього-на-всього 50. В крематоріях є фільтраційні системи, які запобігають викидам в атмосферу, а прах померлого не несе будь-якої біологічної небезпеки.

ТРАДИЦІЇ І РЕЛІГІЙНІ ОБРЯДИ. Це найскладніший аспект, бо він базується на світогляді, уявленнях і віруваннях людей. А, як відомо: скільки людей — стільки й думок!

 

Згідно з соціологічними опитуваннями, старше покоління виступає за традиційне поховання. Тут працює ефект “діди так робили, батьки робили та ми будемо”, в той час, як молоді більше імпонує кремація. 

 

Щодо офіційних позицій найбільших конфесій світу - вони засуджують і не визнають кремацію. В цьому питання і в християнстві, і в мусульманстві, і в юдаїзмі дійшли згоди. Але все змінюється, в тому числі й релігійні уявлення.

 

У християнському світі знаходиться все більше священників, які не вбачають в кремації нічого поганого, в той час, як старше, консервативне покоління священнослужителів говорить, що після смерті тіло людини має бути похованим в землю. Єдине, що їх об'єднує — думка, що після смерті, живі повинні думати та молитися про душу покійного, а не про тіло

ЦІНА. Складне питання, тому нумо розбиратись детальніше.

Ціна на стандартне поховання складається з:

 

  • оформлення документів, таких як медична довідка і свідоцтво про смерть. Якщо ви займатиметесь цим самостійно, то ці документи ви оформите безплатно, витративши тільки свій час. Якщо передоручите похоронній фірмі — за цю послугу доведеться заплатити. 
  • вартості “могили”. В залежності від самого кладовища, його розташування, вартість буде різною. Також, необхідно врахувати той факт, що чим далі воно знаходиться від міста, тим складнішими та дорожчими будуть поїздки на нього в майбутньому на поминальні дні.
  • ритуальної атрибутики. Неможливо поховати людину без труни, а ціни на них стартують від 1500 грн до захмарних, в залежності від ваших побажань і бюджету. Згідно з традиціями, покійний має лежати в труні на подушці та вкритий покривалом. На могилі обов'язково необхідно поставити хрест або табличку, які простоять на могилі не менш як рік. Таким чином ми “помічаємо” місце поховання, що тут спочиває конкретна людина. А на хрест пов'язують рушник.

Також рушник потрібен під хліб, яким на цвинтарі поминають покійного, після того, як поховання відбулося. Ну і звісно: вінки, стрічки, хустки, свічки — куди ж без них.

- транспортні витрати та послуги похоронної бригади. Тут все залежить від сценарію похорону. Тобто, якщо прощання проходитиме в одному місті, а поховання в іншому — такий похорон обійдеться дорожче.

 

Ціна на кремацію складається з:

 

  • оформлення документів (дивитись вище).
  • процедури прощання. У випадку замовлення послуги прощання з покійним, вам доведеться купити труну для прощання, покривало і подушку для покійного. Річ у тім, що кремаційна стандартна труна є не оббитою, звичайною дерев'яною, тобто вона не підходить для процедури прощання, бо залишить по собі жахливі спогади про померлого. Таким чином прощання потягне за собою додаткові витрати, в тому числі— витрати пов'язані з найманням бригади та катафалку.
  • безпосередньо кремація.
  • урна. Ні, зрозумійте правильно, після кремації ви отримаєте урну з прахом, разом з документами. Стандартні урни з крематорію можуть бути різноманітними: дерев'яними, керамічними, металевими. Але якщо вам не сподобається зовнішній вигляд урни, ви завжди можете придбати інакшу. В наш час асортимент урн може вражати, адже деякі виглядають як артоб'єкти, справжні витвори мистецтва. 

Якщо говорити про мінімальний набір послуг, то кремація без прощання однозначно обійдеться дешевше за скромні похорони. На додаток, зараз все частіше ми зустрічаємо таку думку, що люди бажають пам'ятати своїх близьких живими, усміхненими, здоровими, адже процедура прощання або поховання може сильно травмувати людей, особливо дітей, підлітків, людей похилого віку або осіб зі слабкою і рухливою психікою. 

 

Таким чином, неможливо дати однозначну відповідь на питання “як правильно поховати померлих в наші дні”. Кожен має обирати особисто, спираючись на свій світогляд, уявлення і звісно бюджет.

Автор:

Аліна Юган