КОНСУЛЬТАЦІЯ  0995000600

Gone with the wind або для чого розвіюють прах?

Для чого розвіюють прах?

Сьогодні все частіше покоління до 40 років обирає кремацію, як спосіб поховання померлої близької людини. Але в момент отримання урни з прахом, перед кожним повстає вибір — що робити з цією самою урною. Варіантів небагато: поховати урну на цвинтарі або розвіяти прах. І сьогодні нашою темою є як раз “розвіювання праху”...

 

Напевно, одна з найцікавіших історій, що пов'язана з розвіюванням, належить праху Адольфа Ейхмана. Це єдиний випадок страти в Ізраїлі за вироком суду. Після повішення його тіло кремували й прах розвіяли в нейтральних водах. Щоб навіть жодної частинки цієї людини не залишилось на землі, народу якої він приніс стільки горя

Та не помстою єдиною... Багато з моїх знайомих, обговорюючи дану тему, висловлюють побажання бути розвіяним. Чому?

 

З досвіду спілкування з військовими, можемо сказати, що є частина тих, хто волів би в разі своєї загибелі, бути розвіяним над Дніпром або ж в рідних місцях. Тобто, якщо смерть вже забере, вони б хотіли споріднитися з землею, за яку віддали свою душу.

 

Також, знаєте, існує така каста людей — вільних, як вітер. Які все життя не боялися ані чорта, ані бога. Все життя, як перекотиполе, в подорожах, в змінах міст, місць і краєвидів. Таких людей неможливо прив'язати до одного місця. А зробити це після смерті — все одно, що сплюндрувати пам'ять про покійного.

Спілкуючись із цивільними, можна припустити, що однією з причин “за” є самі кладовища. Неможливо стояти біля могил рідних і близьких та не відчувати болю втрати. А коли роззирнешся навкруги та бачиш кількість цих могил, пам'ятників, хрестів — емоції накривають з головою від незакінчених історій та пролитих сліз. Обдумуючи свій кінець, якось не бажаєш своїм близьким цих емоцій та переживань протягом років, а то й десятиліть.

 

Також побутує думка, що є щось некромантське у цьому поклонінню померлим на кладовищах, зважаючи на кількість любителів випити оковитої, що перетворюють поминки на якесь диявольське весілля з піснями й танцями. Адже існує багато способів віддати данину пам'яті — відвідати Храм, зробити щось, що померлий дуже любив за життя, зібратися сім'єю або компанією за вечерею та просто пом'янути, згадати померлого, поговорити про нього.

 

Нам здається, що бути розвіяним — не найгірший варіант закінчення шляху на цій Землі. Адже, як сказано в Старому Заповіті: “Бо порох ти і до пороху повернешся” (Бут. 3:19).

Автор:

Аліна Юган