КОНСУЛЬТАЦІЯ  0995000600

Сьогодні трошки про хрести...

Ви знали, що перша фігура, яку малює маленька дитина, беручи до рук олівець чи фломастер - це хрест? Як каже Вікіпедія: "хрест - це геометрична фігура з двох ліній, що перетинаються під прямим кутом".

 

Це один із найдавніших символів, що використовувало людство, та, звичайно, надавало йому великого сакрального значення.

За останні тисячі років християнство зробило цей символ своїм логотипом.

 

Та як християнство є католицьким і православним, так і хрести відрізняються. 

Саме про католицький хрест (чотирикінцевий) взята цитата з вікіпедії, що зазначена вище. Православні ж хрести бувають двох форм - шести- і восьми кінцевих.  

 

Складно? Давайте по черзі. Шестикінцевий - схожий на католицький, але до нього знизу додана перекладина під кутом. За цією перекладиною криється цікава історія... Коли розпинали Ісуса Христа, по боках від нього були так само розіп'яті злочинці. Один покаявся і вознісся, а другий ні, та впав у пекло. І от як раз ця планка символізує цих злочинців - верх та низ, добро та зло, рай та пекло.

 

Восьмикінцевий хрест, окрім середньої перекладини, має над нею трохи коротшу. В нас часто запитують, яка між ними різниця - жодної. Вони обидва є православними, обидва визнаються Церквою, просто винайдені в різні історичні періоди, були поширеними на різних територіях, та наразі є абсолютно рівнозначними.

 

Хрест є обов'язковим атрибутом при похованні людини, та поширеним є питання куди саме встановлюють хрест: в ногах чи в голові покійного? Тут вже не існує абсолютної відповіді. На сході країни прийнято ставити в ногах, на заході - в голові. У нас можна знайти кладовища, де на сусідніх могилах хрести встановлені по-різному. Деякі священники наполягають, що хрест потрібно встановлювати  так, як заведено в тій чи іншій місцевості. Адже ніде прямо не сказано, в якому місці потрібно встановлювати хрест на могилі. 

 

Також поширеним питанням є: "що означають оці "ІНЦІ", які часто пишуть на хрестах?" Доповідаємо: буквально розшифровується, як Ісус Назарянин Цар Іудейський. Згідно з Євангелієм від Івана, саме цей напис зробив Понтій Пілат на хресті, на якому розпинали Ісуса Христа.

А от символи НІКА на хрестах (від грец. nike - перемога) символізує перемогу життя над смертю, яку довів Ісус своїм воскресінням. 

 

Самі намогильні хрести роблять із різних порід дерева, чим цінніше порода, тим дорожчим буде сам хрест. Але їхня задача - простояти на могилі рік, поки його не замінять на пам'ятник. Неважливо, який дизайн ви оберете, чи з якого матеріалу буде зроблений, наші хрести відстоять свій термін.

 

Знаєте, кажуть, що Бог не дає хреста більшого хреста, ніж людина може винести. Так от, офіційно заявляю, є в нас один такий великий, дубовий, який особисто я чисто фізично винести не зможу. Як би не старалась.